Иновативните модели за прилагане на такси за управление на отпадъци

24.06.2020 / 21:40

На уебинар бяха представени добри практики в иновативните модели за прилагане на такси за управление на отпадъци

 

Местните власти непрекъснато се стремят да подобряват стратегиите за управление на отпадъци. По време на онлайн тематичен семинар , бяха разгледани различни модели, показващи как иновациите могат да помогнат за създаване на нови схеми , така че таксата за генерираните отпадъци да се изчислява на базата на на действителната сума за разходите по управлението на отпадъците..

 

Брюксел , Белгия –Схемата Pay -as-you throw (PAYT, Плащаш, колкото изхвърляш), е на базата на Принципът Замърсителят плаща и е бил използван в продължение на десетилетия, като един ефективен инструмент да се мотивират хората да носят отговорност за отпадъците, които те произвеждат . И все пак , иновациите помагат този модел да се развие чрез най- добрите нови технологии. Напоследък могат да се събират разнообразни данни, да се използват усъвършенствани технологии , а това да води до други модели, като KAYT – Кnow as you throw – Знай какво изхвърлчш, Стимулиране за начина за изхвърляне и други смесени модели ...

Няколко практики от Европа вече показват , че по- правилното използване на данъчното облагане , надеждната информация , и технология може да подобрят разделното събиране и предотвратяване образуването на отпадъците .

Бяха представени практики от големи хотели в Гърция, Общината на Херсонисос в Крит, където обаче въпреки голямото желание на страните , участващи в схемата и обнадеждаващите първите резултати , PAYT схемите може и да не проработят добре. Ако няма добра националната правна рамка , която позволява разходите да бъдат намалени въз основа на правилното сортиране при източника .

Беше направена презентация от SNAGA в Словения, където цените се определят според националния закон.

В други случаи , като например в Лимбург (BE), може да бъде приложена прозрачна , справедлива , стабилна и достъпна фактура за управление на отпадъците . В този белгийски регион всички реални разходи трябва да бъдат покрити на базата на единна система за "директна такса " , включваща всички фиксирани разходи и допълнителна на база количество и променливите разходи . А справедливо данъчно облагане , съчетано с обща цел за превенция , е също добър модел , разработен от Argentona, Испания. Там от 2010 г. насам се използват предплатени торби, първо за остатъчната фракция и отпадъците от опаковки, а след това само за остатъчен отпадък , като сега се постигат впечатляващи резултати . В отделна случаи процента на разделно събиране скоча от 52,8% през 2008 и до 87.6% през 2018.

На този тематичен семинар се представиха и 2 свързани проекта : SMART WASTE и Rethink WASTE . от Програма Interreg Европа. SMART WASTE има за цел да подобри политиките и инструментите в подкрепа на иновациите в управлението на отпадъци. Проекта е все още в своята начало фаза , но обещава да бъде интересен и да има значителен междурегионален обмен на добри практики . Запис и на презентациите на най добрите практики са на разположение на сайта WINPOL .

 

 

 

 

https://www.interregeurope.eu/winpol/

https://www.interregeurope.eu/smartwaste/
 
 

Copyright © 2008-2020 АСЕКОБ - България | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев