Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) 2017

19.11.2017 / 18:56

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) 2017:

Повече от 13 000 действия за намаляване, повторно използване и рециклиране бяха регистрирани за 2017 г.

ЕСНО се връща и тази година със събития за повишаване на осведомеността! За своето 9-о издание повече от 13 000 действия1 свързани с намаляване на отпадъците, повторна употреба на продуктите и рециклиране на материали, както и дни за почистване ще се осъществят в 30 страни от Европа и извън нея.

 

Целта на ЕСНО е да насърчи прилагането на действия за повишаване на осведомеността относно устойчивото управление на ресурсите и отпадъците в рамките на една седмица. Целта на действията на ЕСНО е да се промени поведението на европейските граждани по отношение на техните модели на потребление и навици за отпадъци.

 

 

През 2017 г. рекорден брой от 13 410 действия ще бъдат изпълнени под координацията на 40 национални или регионални координатори в 30 държави.

 

 

Всяка година ЕСНО предлага специален фокус върху превенцията на отпадъците. За 9-ото издание избраната тема е "Повторно използване и ремонт: Дайте му нов живот!". Зад тази тема е необходимостта да се преориентираме към по-голямо оценяване за продуктите и използваните ресурси. Тази година ЕСНО ще отвори очите ви за това колко лесно е да се намери стойност в нещо, което смятате, че е станало безполезно. В продължение на осемте последни издания ЕСНО отбеляза нарастващ успех и създаде мрежа от публични и частни субекти, активно ангажирани в областта на предотвратяването на отпадъците. Не само асоциациите, държавните органи, учебните заведения и бизнеса, но и отделни граждани, ще изпълняват действия по време на ЕСНО: това показва нарастващия интерес към това как да се намали количеството на отпадъците, които поставяме в кошчето за боклук всеки ден. Включително и тазгодишните действия, в ЕСНО са осъществени общо 87,221 действия от първото си издание през 2009 г.

 

Средно европейски гражданин изхвърля почти 500 кг отпадъци годишно2, като рециклира по-малко от половината от него - и в някои страни почти няма. Необходими са повече действия, като например тези, изпълнени по време на ЕСНО, за промяна на навиците на хората у дома, в офиса или при пазаруване.

 

 

Управителен комитет на ЕСНО и АСЕКОБ

http://ewwr.eu/docs/ewwr/Press_file_EWWR_2017.pdf
 
 

Copyright © 2008-2019 АСЕКОБ - България | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев