РИОСВ-Велико Търново - отбелязва Европейската седмица за намаляване на отпадъците

30.11.2016 / 22:42

РИОСВ-Велико Търново и повече от 90 ученици от шест великотърновски училища се включиха в отбелязване на Европейската седмица за намаляване на отпадъците

 

В периода 21-29 ноември 2016 г. експерти на РИОСВ-Велико Търново и повече от 90 ученици и техните учители от шест великотърновски училища СУ „Ем. Станев“ и „Вела Благоева“, ПГЕ „Ал. Ст. Попов”, АК „Аркус“, СУ „Г. С. Раковски“ и ОУ „Д. Благоев“ се включиха в отбелязване на общоевропейската инициатива. Уроците и дискусиите преминаха под мотото „Да влезем в час с отпадъците”. Учениците научиха повече за историята на управлението на отпадъците в света, състоянието в региона, какво се крие зад думите предотвратяване, многократна употреба, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане на отпадъци – основата на йерархията в управлението на отпадъците. Практическата част на уроците беше свързана с оценка на опаковки (пластмасова бутилка от безалкохолна напитка, тонер касета, кутия от бисквити), извършена с помощта на работен лист от образователния „Зелен пакет“.

В организираната арт работилница учениците от СУ „Ем. Станев“ изработиха снежен човек от пластамасови чаши, който посреща гостите и клиентите на РИОСВ – Велико Търново на партера на инспекцията. Най-малките участници в кампанията от ОУ „Д. Благоев“ изработиха коледни джуджета, а учениците от СУ „Г. С. Раковски“ – украса за елха.

Анкета за отношението към отпадъците в училище попълниха 54 ученици. Резултатите от нея показват, че най-често изхвърляните отпадъци в училище са опаковките от закуски (83 %), следвани от хартия (61 %) и пластмасови бутилки от напитки (57 %). 74 % от анкетираните посочват, че изхвърлят отпадъците в кошчетата в класните стаи. Повече от 70 % от учениците биха изхвърляли разделно отпадъците си в училище, ако има въведена система за това и ако знаят, че отпадъците отиват за рециклиране.

По време на кампанията експертите на РИОСВ предадоха 79 кг. хартия и 3 кг. пластмасови бутилки за рециклиране. Предстои предаване на събраните пластмасови капачки.

На 28 ноември в информационния център на РИОСВ се проведе работна среща с начални учители от област Велико Търново за представяне и разпространение на образователен пакет за Природен парк „Българка“, представяне на парка и темата за намаляване на отпадъците в защитените територии. В нея взеха участие повече от 50 учители.

„Екопак България“ АД, София предостави информационни материали за участниците в европейската седмица.

Информация и снимки от инициативите са публикувани на страницата на инспекцията - http://www.riosvt.org/ и http://www.riosvt.org/infocenter-news/

Европейската седмица за намаляване на отпадъците е полуляризирана чрез съобщения до регионалните медии, които са отразени в публикации и репортажи на КТ „Евроком Царевец“, КТ „Видеосат“, в. „Янтра Днес“, в. „Борба“, Общинско радио – Велико Търново, р. „Фокус“ – Велико Търново, дарик радио – Велико Търново и други електронни сайтове.

 

Изготвил: Милка Асенова – гл. експерт

в информационния център на РИОСВ – Велико Търново

http://www.riosvt.org/
http://www.riosvt.org/infocenter-news/
 
 

Copyright © 2008-2018 АСЕКОБ - България | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев