Европейската седмица за намаляване на отпадъците 2016

logo
19.11.2016 / 16:51

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Европейската седмица за намаляване на отпадъците 2016:

Повече от 12.000 действия за намаляване, повторно използване и рециклиране

 

От 19 до 27 ноември 2016 г. на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (EСНО) се завръща за още една интензивна седмица от събития за повишаване на осведомеността! През това 8-мо издание, повече от 12 000 дейности, свързани с намаляването на отпадъците, насърчаване на повторна употреба и рециклиране на материали, както и дейности за почистване, ще бъдат извършени в 32 страни от Европа и извън нея.

 

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) е международна инициатива, чиято цел е да насърчава прилагането на действия за повишаване на осведомеността относно устойчивото използване на ресурсите и управление на отпадъците. Целта на ЕСНО действията е да се промени поведението на европейските граждани по отношение на техните модели на потребление и навици за образуване и изхвърляне на отпадъци.

 

В 2016 г., 12,255 действия ще бъдат изпълнени и координирани от 43 национални или регионални координатори в 32 страни.

 

Всяка година, ЕСНО предлага специален фокус върху превенцията на отпадъците чрез организиране на Тематични дни на превенцията. За 8-мо издание, избраната тема е "Намаляване на отпадъците от опаковки". Опаковката е присъща за всякакви материали, тя има много предимства, но в света е затрупан от всевъзможни и големи количества опаковки. Открийте страхотни идеи как да се "използват по-малко опаковки!" в нашата база данни и не се колебайте да се присъедините! Предотвратяване на отпадъците има силна позиция в ЕСНО, тъй като то е по-ефективно, за да намалим отпадъците при източника, отколкото да се справяме тях, след като те вече са се озовали в кофите за боклук.

 

 

Намалявай, използвай повторно, рециклирай: време е да се направим промяна ... и Всяко действие има значение!

 

 

ЕСНО в контекст: твърде много отпадъци

 

Стартирала през 2009 г., ЕСНО винаги се фокусира върху повишаване на осведомеността относно предотвратяването на отпадъците, коете е и с най-висок приоритет според Европейската йерархия за управление на отпадъците. През седемте последните издания, чрез ЕСНО се създава мрежа от публични и частни субекти, участващи активно в областта на предотвратяването на отпадъци. Не само сдружения, обществени органи, учебните заведения и бизнеси, но и отделни граждани, ще осъществяват действия по време на ЕСНО: това показва нарастващия интерес към инициативите за намаляване количеството на отпадъците. От първото издание през 2009 година и с осъществените действия за тази година, акциите в ЕСНО ще достигнат общ брой от 73,811 действия.

 

Като цяло, един европейски гражданин изхвърля близо 500 кг отпадъци за година, докато рециклирането връша по-малко от половината от това количество, а в някои страни и доста по-малко! Още действия, като тези, прилагани по време на ЕСНО, са необходими, за да се променят навиците на хората в дома, в офиса, или когато пазаруват.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 АСЕКОБ - България | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев