Стартираха дейностите по Проект CESME - Кръгова икономика за МСП

01.09.2016 / 23:27

Проекта За Кръгова икономика за МСП (CESME) стартира през април 2016 в рамките на Програмата INTERREG Европа. Както въвеждането на принципите за кръгова икономика набира скорост в Европейския съюз и в световен мащаб, проекти като CESME са от голямо значение, за да се подкрепят малките и средни предприятия да навлязат на сферата зелената икономика и да утвърдят бизнеса си по един по-зелен и по-устойчив начин.

С подкрепата на Програма INTERREG Европа , страните по проекта ще споделят опит, ще се опитат да идентифицират най-добрите практики и да предоставят насоки за МСП как да се включат в кръговата икономика. Проектът CESMEсе очаква да продължи четири години (до март 2020 г.). Десет партньори участват в проекта от шест страни членки на ЕС.

През първата половина на проекта, партньорите по проекта ще идентифицират ключовите заинтересовани страни в техните страни и региони и ще се установи връзка с тях. Този процес ще продължи със запознаване на органите, правещи политиката в това направление и самите МСП с модела на кръгова икономика. Това е и основният елемент на нашия проект. Партньорите по проекта също започнаха да събират примери за най-добрите практики, с което ще помогнат на малките и средни предприятия, за да преценят как да трансформират своите бизнес модели от линеен модел към кръгов. Ще бъде създадена една платформа, наречена Бялата книга, чрез която ще се съдейства за разпространяване на идеята за кръгова икономика и за представяне на резултатите от проекта по по-систематичен начин. Вече две успешни междурегионални партньорски събития бяха организирани в Уелс и Олборг, Дания. Проведоха се местните срещи на Работните групи за подкрепа. Те се проведоха във всички региони, участващи в проекта. На нашата уеб страница, също са създадени социални медийни страници и други комуникационни материали.

В следващия семестър развитието на проекта ще продъжи с разширяване на платформата White Book и с всички материали, които са събрани в отделните страни и всички проучени модели

Като полагат огромни усилия за осъществяването на проекта, партньорите се надяваме да допринесем за положително въздействие както върху нашите икономики, така и за околната среда.

 
 

Copyright © 2008-2018 АСЕКОБ - България | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев