Първи дискусионен форум за кръгова икономика по Проект CESME

CESME
16.08.2016 / 15:10

От м.април 2016г., АСЕКОБ е партньор в осъществяването на международния проект PGI00059, CESME – Circular Economy for SMEs „Кръгова икономика за малки и средни предприятия”, финансиран по Interreg Europe. Проектът се инициира от Центъра за развитие на бизнеса в Северна Дания, който действа като Лидер на проекта. Останалите партньори са Metropolitan City Болоня – Столична община на регион Емилия Романа (IT), ERVET SpA – Агенцията за развитие на регион Емилия Романа (IT), Регионалния съвет на Южна Остроботния (FI), JPYP Business Service – Агенция за Бизнес услуги (FI), Правителството на Уелс (UK), Агенция за развитие на местните власти Източен Солунски регион (Гърция) и Регионалната управа на Централна Македония (GR).

Партньорите ще работят за осъществяване на национално и местно ниво на политики за устойчиво развитие, насърчаване на зелени политики, развитие на кръгова икономика, управление на отпадъците като ресурси, енергийна ефективност и повишаване на обществената ангажираност в тези процеси. Чрез този проект ще се споделя опит, ще се идентифицират най-добрите практики и ще се изготви наръчник, който стъпка по стъпка ще демонстрира на малките и средни предприятия, как могат да се се включат в кръговата икономика.

Проектът също има за цел да се подобри въздействието и ефективността на политиките, като предостави нужните знания и умения на вземащите решения и отговорните фактори за ползите от кръговата икономика, за инструментите за осъществяване на политика и подпомагане на малките и средни предприятия, за да се включат в кръгова икономика.

Проектът CESME се очаква да продължи в следващите четири години, като първата фаза се фокусира върху работата с вземащите решения, за да оформи и подобри избраните стратегии и политически инструменти за работа с малки и средни предприятия през втората фаза на проекта. За успешната реализация на този проект ще бъде сформиран Управляващ комитет от експерти и представители на заинтересованите институции, за да се обсъдят възможностите и да се дадат насоки за развитие на политиките и формите за подпомагане на МСП. В тази връзка планираме провеждането на форум, който ще даде възможност на Управляващият комитет да дискутира основните теми и проблеми по отношение на участието на заинтересованите страни в кръговата икономика. Форумът ще се състои на 08.09.2016 (четвъртък) във Френския институт, София, пл. Славейков №3 от 14.00 часа.

 

 

Програма за форум на Управляващия комитет по проекта

 

08.09.2016, Френски институт, гр.София, пл. Славейков №3

 

14:00 Откриване на конференцията – Новата политика на ЕС за Кръгова икономика АСЕКОБ

14:10 Представяне на проекта CESME - АСЕКОБ

14:20 Цели, политики и осъществявани дейности от Министерство на околната среда и водите за развитие на Кръговата икономика.

14:30 Цели, политики и осъществявани дейности от Министерство на икономиката за развитие на Кръговата икономика.

14:40 Цели, политики и осъществявани дейности от Министерство на регионалното развитие и благоустройството за развитие на Кръговата икономика.

14:50 Роля, функции и задачи на Изпълнителна агенция по околна среда за прилагане принципите на Кръговата икономика

 

15:00 Роля, функции и задачи на Агенция за малки и средни предприятия

за прилагане принципите на Кръговата икономика

 

15:10 Българска стопанска камара партньор на Малките и средни предприятия в България за прилагане принципите на Кръговата икономика

 

15:20 Национално сдружение на общините в Република България – ролята на общините за прилагане принципите на Кръговата икономика

 

15:30 Екобулпак – Управление на отпадъците от опаковки – важен елемент от системата за постигане на ресурсна ефективност

 

15:40 Община Бургас – добри примери за устойчиви проекти.

 

15:50 Дискусия с останалите участници в конференцята – НПО, РИОСВ – София, Агенция за енергийна ефективност – Пловдив, Посолства на страните участнички в проекта, МСП, за идентифициране на политики и стратегически документи, които могат да се подобрят от гледна точка на инструменти за работа с малки и средни предприятия за включването им в кръговата икономика

 

16:20 Коктейл за участниците в конференцията

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 АСЕКОБ - България | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев