Информация за ЕСНО 2014

26.11.2014 / 15:28

След пет успешни кампании на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) отново се отбелязва от различни организации, учебни заведения и публични органи. От 22 до 30 ноември 2014 г ще се осъществят около 12,000 мероприятия свързани с информиране на обществеността и намаляване на отпадъците, използването на продукти за повторна употреба и рециклиране на материали, както и дни за почистване в 28 държави.

 

Дейностите в ЕСНО са насочени към повишаване на осведомеността за ефективното използване на ресурсите и кръгова икономика. Целта е да се промени поведението на европейските граждани по отношение на потребителските им навици и отношението им към отпадъците; ще се насърчава намаляването на отпадъците, поправки и ремонт и повторно използване на продукти, както и сортирането на отпадъци и рециклиране, по-специално в страните, където разделното събиране и рециклирането са все още на ниски нива.

 

В 6-то издание на EСНО 2014 г. се провежда с широка политическа подкрепа и отново е под патронажа на Европейският комисар по околната среда, морско дело и рибарство - г-н Кармену Вела и г-н Витенис Андриукайтис –Европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните.

 

Предотвратяването на отпадъците е важен елемент в ЕСНО кампаниите, защото винаги има повече смисъл да се избегне образуването на отпадъци или да се редуцират при източника, отколкото да се налага да се справяме с тях, след като са се озовали в нашите кофи за боклук. За да се подчертае това, бяха заложени Тематични дни на кампаниите, които ще се изпълняват по време на ЕСНО. През 2014 се поставя акцент върху въпросите за хранителни отпадъци, което представлява значителна загуба на ресурси като земя, вода, енергия и труд. По време на ЕСНО, голям брой действия са насочени към предотвратяване на хранителните отпадъци чрез уроци по готварство, семинари за интелигентно пазаруване и съхранение на хранителни продукти, включително широка информационна кампания в ресторанти и други дейности в цяла Европа!

Стартирала през 2009 г., EWWR първоначално се фокусира върху повишаване на информираността на предотвратяването на отпадъците, което е с най-висок приоритет според йерархията за управление на отпадъците. През последните пет издания, на ЕСНО се наблюдава нарастващ успех в Европа (и извън нея), и започна създаването на мрежа от публични и частни субекти, активно участващи в областта на предотвратяването на отпадъците. Не само сдружения, обществени органи, учебните заведения и бизнеса, но и отделните граждани осъществяват действия по време на EСНО. Това показва нарастващия интерес в това как да се намали количеството на отпадъците.

Въпреки това, средно европейският гражданин изхвърля близо 500 кг отпадъци годишно, докато рециклира по-малко от половината от това, а в някои страни и много по-малко! Необходими са повече усилия за да се променят навиците на хората у дома, в офиса, или когато пазаруват. Възползвайки се от предходния си успех, ЕСНО предложи нови функции и нови инструменти за комуникация, насочени към специфични целеви групи: публични администрации и сдружения, бизнеса, училищата и отделните граждани. Нещо повече, за да привлече вниманието на европейците върху едни от най-грозните страни на отпадъците, започна осъществяването на Европейски ден за почистване, който ще се проведе на 8 до10 май 2015 г. Инициативата, наречена "Да почистим Европа", ще се насърчи доброволни акции за почистване на градски зони, по плажовете, в горите и други области.

 

През 2014 г. на Европейската седмица за намаляване на отпадъците ще се изпълнява в рамките на координацията на 34 национални или регионални координатори, публичните администрации - или органи, действащи от тяхно име - в 28 страни.

Окончателният брой на регистрираните действия, считано от 20 ноември 2014 г. е 11.992

В България имаме регистрирани 47 инициативи и се надяваме всички те да протекат успещно и да привлекат и нови участници в следващите издания.

Поздрави от екипа на ЕСНО за България и АСЕКОБ

 
 

Copyright © 2008-2018 Европейска седмица за намаляване на отпадъците | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев